Vacanța nu trebuie să fie neapărat un loc îndepărtat, scump sau greu accesibil, purtător de stres de călătorie sau financiar. Avem nevoie uneori de o rupere de ritm și de gândurile recurente, de o eliberare, e adevărat. Multe călătorii însă sunt industrializate, liniile aeriene sunt uneori aglomerate și foarte întârziate sau oricât de departe de casă te-ai afla, se poate să nu reușești să ai vacanță în mintea și inima ta, pe care le porți permanent la tine. Probabil nu sunt singura care a negociat contracte și a recrutat oameni de pe un țărm îndepărtat de mare sau, internată în spital, a dat socoteală unui șef nervos. Am scris și o poezie pe această temă:
Costiera
Nu-i timp pentru privit în ochii mării
Cu de sardine fine străluciri,
Nu-i timp nici valuri de-auzit,
Nu-i timp de briza răcoroasă și catifelată,
Nu-i timp aproape de nimic.
Un trup frumos ești doar pe piatra mării
Iar sufletul și gândul ți-s aiurea…
Războaie și comerț de veacuri
Crescut-au case și biserici,
Plătit-au sculptori, pictori și muzicieni.
Războaie și comerț și-acum,
Le face fiecare cu ale lui puteri.
Realitatea însă-i tot mai virtuală
La dracu’ pin roman măslin și chiparos,
Când gândul ți-e chircit altundeva
Și sufletul ți-e rupt mereu în două
Și nu mai e frumos.
Furi niște viață bietul, și-ți iubești copiii,
Sau rar de tot ești fericit.
De fapt numai război și târguială virtuale
E tot ce oamenii mai au de împlinit.
Ritmurile vieții noastre
Referitor la ritm, noi oamenii, suntem ființe vii și avem nevoie de 60-100 de bătăi de inimă în fiecare minut. Mai avem nevoie și de ritm de odihnă și de eliberare. Timpul de odihnă și eliberare este corelat mai mult cu ritmul circadian (24 de ore) decât circanual(un an) deoarece depindem de lumina soarelui și a lunii. Nu suntem nelimitați și avem nevoie să fim buni și blânzi cu noi înșine, să ne luăm vacanță zilnic, în minte și în inimă, eventual înainte de adormire, cu recunoștință și mulțumire. Pentru asta nu este nevoie să plecăm departe.
Suntem ființe solare cu un ceas biologic sincronizat cu ciclul zi-noapte, reglementat în primul rând de modelele de lumină-întuneric. Acest oscilator endogen se află în nucleul suprachiasmatic (SCN) al hipotalamusului.
Alinierea la ciclul natural zi-noapte este importantă pentru oameni deoarece asigură o calitate și o durată optimă a somnului. Hormoni precum melatonina și cortizolul sunt eliberați într-o manieră circadiană, afectând și starea de spirit, nivelurile de energie și rata metabolică. Perturbarea ritmurilor circadiene datorită nesomnului sau nopților albe din motive diverse poate duce la probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer. (Scheer, F.A.J.L., Hilton, M.F., Mantzoros, C.S., & Shea, S.A., 2009).
Ritmurile anuale. Ce putem învăța de la copaci sau păsări călătoare
Ritmurile circanuale sunt deosebit de relevante atunci când luăm în considerare schimbările sezoniere care influențează comportamentul, fiziologia și metabolismul, inclusiv ale oamenilor. Unii oameni experimentează chiar forme de depresie în anumite perioade ale anului, de obicei în toamnă târzie – iarnă. Se crede că acest lucru este legat de schimbările modelelor de lumină și întuneric și se numește tulburare afectivă sezonieră. Tulburarea se rezolvă spontan primăvara și vara (Rosenthal, N.E., Sack, D.A., Gillin, J.C., et al., 1984).
Păsările migratoare oferă un exemplu perfect al ritmurilor anuale în acțiune. Acestea pornesc toamna târziu în zboruri de lungă distanță, adesea peste continente, în căutarea unor medii favorabile, întorcându-se apoi când este din nou lumină și cald.
Și de la copaci putem învăța. Ei își conservă energia în anotimpurile reci când le cad frunzele, și înmuguresc și renasc primăvara. Nu pot migra, deci hibernează.
Se poate întâmpla deci ca și pentru unii oameni să fie mai utilă o călătorie de salvare prin evitare toamna târzie-iarna. Eu în ianuarie intram într-un fel de tristă hibernare. După ce am început să schiez, am câștigat un anotimp în viața mea, prin confruntare în loc de evitare. La munte și la schi am învățat frumusețea frigului și a vremuielii.
Concluzii
- Nu suntem păsări călătoare și nici copaci și avem variante mai bune decât hibernarea
- Ritmurile omenești fundamentale sunt: o medie de 80 de bătăi de inimă și 15 respirații în fiecare minut precum și alternanța zi-noapte sau ritmul circadian.
- Adevăratele vacanțe se desfășoară în mintea și în inima oamenilor.
- La revenirea din vacanțe, vă doresc puterea și grația de a continua să vă luați vacanță în inimă și minte, în fiecare zi, măcar o oră înainte de culcare.