Principiul logicii

Aplicarea disciplinată a principiilor logicii evidențiază chiar și cele mai subtile contradicții, invalidează ipoteze, simplifică totul și ne duce mai aproape de adevăr. Procesele logice definesc informații false sau informațiile care lipsesc pentru o concluzie validă. Se pot defini cauzele comportamentelor iraționale, prejudecăți, riscurile unei anumite decizii, scenarii probabile.

Principiul bunei credințe

Majoritatea oamenilor, în majoritatea situațiilor, sunt de fapt de bună credință, au intenții bune și conștiință morală, din perspectivă individuală.
Din păcate impactul acțiunilor lor în organizații este însă mult mai complex, este diferit de intenție sau lezează alte interese. Clarificarea intențiilor dar și a diferenței față de toate consecințele acestora, ajută la definirea acțiunilor optime pentru a îndeplini și interese comune.

Principiul mediocrității*

Controversa: Suntem speciali, privilegiați sau nu, ca planetă în Univers sau ca specie în ecosistemul Terrei?
Rolul speciei umane în sistemul climatic al planetei are consecințe clar distructive. Considerând strict consecințele asupra sistemului, mai este deci specia umană cu adevărat superioară?
Organizațiile sunt sisteme în care grupuri mari de oameni diferiți generează o valoare pentru societate, valoare pentru care au nevoie unul de celălalt. Rolurile individuale și corelațiile dintre ele sunt fiecare în parte strict necesare, și fiecare are o contribuție specifică pentru rezultatul final. Rolurile nu sunt superioare, nici inferioare. Performanța organizației este determinată în mod decisiv de performanța majorității, nu a excepțiilor.
*Mediocru – a, av (D. însușiri sau manifestări ale oamenilor) (Care se află) între două limite extreme Și: mijlociu (8-9), potrivit.