Distorsiune cognitivă

Poveste de Crăciun

Aseară a intrat în casă supărată rău, trântindu-și ghiozdanul:

Mama, trebuie să discutăm ceva foarte important.

Ne-am așezat de o parte și de alta a mesei, și am văzut un copil mare, o fetiță gingașă cu o privire mare, puternică, care m-a învăluit. Se întâmplase ceva grav. Mă privea cu toți cei zece ani ai ei. Ca într-un vis am auzit răspicat:

Mama, tu știi că mie nu îmi place să fiu înșelată.  Tăcere și acea privire…

– Draga mea, nimănui nu-i place să fie înșelat…

Știi, cadourile de sub brad, pentru care am trimis în fiecare an scrisori lui Moș Crăciun, astăzi mi-au spus copiii la scoală, că de fapt acele cadouri sunt cumpărate de părinți de prin magazine, că m-ați păcălit, și acum vreau să aflu, in sfârsit, tot adevărul !

Am simțit atunci cum se ruinează ceva între noi, ceva ca un castel frumos din piatră. Am văzut ruina unei iluzii și durerea copilului meu pe care da, îl înșelasem. Și brusc m-a copleșit deopotrivă tristețea înșelătoriei dar și toată emoția Crăciunurilor din copilăria mea și Credința Mare că în noaptea aceea, se întâmpla  ceva absolut, uimitor, misterios. Mirosea a brad și a foc de lemne în soba de teracotă, iar noi împărtășeam o taină mare și colinde și credință.

Am răspuns rar, ca și cum aveam o revelație:

– Adevărul este că, in felul meu, eu voi crede în Moș Crăciun pentru totdeauna. Este decizia mea. Și voi mai crede în toată povestea fascinantă a nașterii Mântuitorului, deoarece este una din cele mai mari Istorii cunoscute de oameni.

Este adevărat că noi am cumpărat cadourile. Dar ele sunt parte din recuzita unei mari sărbători. Îmi cer iertare că nu ți-am spus mai devreme.  Știi? Cadourile de Crăciun seamănă cu machiajul și costumația lui Frodo din filmul Lord of the Rings. Cadourile sunt utile dar nu ele sunt esențiale.

Tu acum ești un copil mare, și vei putea să alegi în ce să crezi. Vei putea hotărî la randul tău dacă vei dori să dai mai departe puterea și misterul credinței tale.

 

Semnificația poveștii

Credințele noastre și întregul nostru model de gândire este alcătuit dintr-o combinație unică de interpretări automate, învățate, convenabile, ale realității si ale propriului nostru Ego. Aceasta este de fapt unicitatea  ființelor umane, care suntem miliarde de realități personale, unice, condamnate la libertatea de a crede fiecare în ce poate sau în ce vrea:

 

Martin Gore sugerează că puterea politică, sexul sau banii, pot fi Iisusul personal al unor oameni. Marilyn Manson spune că acest fapt contemporan este mult mai grav decat o simplă parodie .

Pe de altă parte, toleranța, modestia, misterul și mântuirea sunt alte opțiuni de Credință, la fel de reale.

 

Concluzie

Credințele fiecărui om sunt mai mult sau mai puțin aliniate cu realitatea demonstrabilă și cu raționalitatea. Cu toate acestea, ele pot influența puternic și  complex deciziile și actiunile tuturor.

Suntem liberi să ne evaluăm credințele si valorile și apoi să alegem în ce anume vom crede necondiționat, ce obtinem cu adevarat, cu ce preț, și cine îl plătește.

 

Crăciun fericit!

 

Photo by Zara Walker on Unsplash

 

Distribuie

author-avatar

About Iulia Deac

Parteneriatele de Coaching-Leadership ale Iuliei Deac aduc Clienților săi claritate, și o perspectivă proaspătă în momente cruciale ale vieții profesionale. Medic experimentat în afacerea globală a medicinii și tehnologiei, Iulia este profesionistul pe care dorești să îl ai alături de tine atunci când îți este greu. Cu multă considerație, umor, și onestitate, te va provoca să gândești critic și strategic. Astfel, este posibil să îți reculegi optimismul realist evoluând spre următoarea ta etapă de carieră sau performanță profesională. Iulia împlinește cu bucurie al 21-lea an de căsnicie, are o fiică, aleargă și schiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *