Leadership

Leadershipul oamenilor obișnuiți

Dupa ce în martie 2020 ne-am ”fript” creierul cu științele controversate ale pandemiei, virologiei, geneticii și imunologiei, în martie 2022 ar trebui să ne fie mult mai ușor să extragem esențialul din incertitudinile unui război, și să ne refocusăm pe ceea ce este important acum: # menținerea exercițiului fizic preferat și a sănătății # să rămânem profesional relevanți în vederea schimbărilor socio-economice care vor urma # să fim recunoscători pentru democrația discutabilă dar pe care am obținut-o greu # să fim acum și aici pentru cei dragi nouă, colegi, prieteni sau pentru oricine altcineva contează pentru noi # să vedem și să acceptăm realitatea cu modestie așa cum este ea în prezent # Sa facem numai ceea ce putem și depinde de noi, oamenii obișnuiți # Să învățăm pentru a înțelege # Fiecare om obișnuit poate alege să fie lider # Să ne rugăm : ”Fie ca Regina Păcii să păzească lumea de nebunia războiului” – Papa Francis.

Am încercat și eu să fac pace în mintea mea cu războiul din vecini citind despre interese, dictatură, jocuri de război, strategii emoționale, și despre lungile războaie pentru liberalism pe care și le poartă fiecare nație. În calitate de om obișnuit, înțelegerea în profunzime a ceea ce poate fi înțeles pentru a alege cum să acționez mă ajută în general să îmi gestionez stresul.

În concluzie, nu prea știam precis până acum ce înseamnă un oligarh și aproape că uitasem despre știința și tehnologia de război, exorbitant de scumpe, pe care le posedă omenirea.

Oligarhii

par a fi un club de ”vedete toxice” sau ”brilliant jerks” cum sunt numiți în management, judocani de performanță, care în plus sunt mega-bogați și indirect militarizați, și au capacitatea să intimideze pe mulți dintre mega-liderii educați ai lumii. Sunt un club de criminali străluciți care contribuie direct sau indirect la uciderea sau la hărțuirea mintală a milioane de oameni obișnuiți.

De fapt clubul a fost aici cu mult înainte de acest război, trăind și acționând și milioane de oameni tolerându-i timp de decenii întregi. Superliderii educați ai lumii îi cunoșteau bine, și unii chiar au făcut afaceri bune cu ei. Chiar și războiul a fost aici cu mult timp înainte, făcându-i pe unii și mai bogați printr-un mecanism riguros și isteț.

Garry Kasparov, celebrul campion mondial la șah, intervievat în anul 2016 despre strategia geopolitică a Moscovei(1), a spus : Șahul nu este metafora potrivită pentru dictatura unui singur om, ca aceea a lui Putin. El nu își poate permite să joace pe termen lung atunci când supraviețuirea sa depinde de răspunsurile și amenințările zilnice. El joacă poker, la cacealma și intimidare, bazându-se pe adversari slabi care renunță și ignoră faptul că el nu respectă regulile.

Ian H. Robertson Ph.D. a scris în 2014 (2)despre psihologia lui Putin : Puterea absolută pentru perioade lungi te face orb la risc, total egocentric, narcisist și cu totul lipsit de cunoaștere de sine. De asemenea te face să îi vezi pe ceilalți ca pe niște obiecte, iar consecința emoțional – cognitivă a tuturor acestor comportamente este…..disprețul. Izolarea progresivă și disprețul pentru opinia altcuiva sunt semne clasice ale sindromului hubris – acea tulburare de personalitate dobândită la care sunt susceptibili unii dintre lideri.

Știința și tehnologia războiului

mă impresionează din nou ca o dovadă a capacității incredibile a oamenilor de a își augumenta forța de distrugere, și de a dezvolta afaceri profitabile din asta, bazate pe regula cererii și ofertei și probabil pe strategii deștepte de marketing. Dacă războiul face parte din natura umană sau nu, rămâne o controversă deopotrivă  filozofică și științifică. Dincolo de această controversă, industria de armament cu departamentele sale de marketing și business development, inspiră liderii de tip războinic și cresc necesarul de arme prin relații firești de afaceri. Astfel, industria își vinde marfa, și anume puterea ultimă de moarte prin crimă. Restul este istorie…și ar putea fi viitorul nostru.

Leadershipul oamenilor obișnuiți

Leadership-ul de criză al oamenilor obișnuiți, depinde de capabilitatea fiecăruia și de capabilitatea colectivă de a înțelege și de a accepta realitatea curentă așa cum este în prezent și de a se focusa fiecare pe ceea ce poate controla cu adevărat.

Până la urmă care sunt certitudinile noastre? Ele sunt sănătatea și puterea fizică și mentală a fiecăruia, de a suporta cu răbdare incertitudinea. Mai avem noile certitudini ale ale inflației, recesiunii economice și crizei energetice. Păstrarea și adaptarea relevanței noastre profesionale la noul context pare fi o bună idee pe care să ne focusăm.

Întrebările sunt aceleași vechi întrebări, împrospătate și reformulate recent, la începutul pandemiei: A fi sau a nu fi, A fi sau a nu fi falit, A fugi sau a nu fugi, A lupta sau a nu lupta? Răspunsurile sunt niște alegeri personale dificile și oricare răspuns poate fi cel bun, cu condiția să îți asumi conștient responsabilitatea de a alege pe baza realității, de a selecta informații adevărate și apoi de a face pace în mintea și în inima ta pentru a acționa calm indiferent care scenariu se va valida în timp și atunci când vine vremea.

Potrivit lui James Landale, corespondent diplomatic BBC, exixtă câteva scenarii posibile sau o combinație:

  • Mulți ani de război în Ukraina: Forțele rusești vor părăsi eventual Ukraina după mulți ani, îngenuncheate și însângerate, așa cum predecesorii lor au părăsit Afganistanul în 1989 după 10 ani de lupte cu insurgenții Islamiști.
  • Război european sau nuclear
  • Soluție diplomatică: Să zicem că Ucraina acceptă suveranitatea Rusiei în Crimeea și părți din Donbas. În schimb, Putin acceptă independența Ucrainei. Asta poate să nu pară probabil. Dar nu este dincolo de tărâmul plauzibilului.
  • Putin înlăturat – Cum ar fi dacă rezultatul ar fi să își piardă puterea? Pare de necrezut dar nu este imposibil.

Capabilitățile noastre de lideri obișnuiți constau pe moment în a ne pregăti să facem față la inflația și respectiv recesiunea economică previzionate, cu demnitate și solidaritate. Oamenii obișnuiți din Ucraina sunt de fapt în război de mult timp iar acum își fac propriile alegeri fundamentale. Sunt multe de învățat de la ei și de la liderii lor.

Asul din mânecă în acest joc de poker ar putea fi leadershipul oamenilor obișnuiți din Federația Rusă, exprimându-și poziția pentru democrație și luptând pentru liberalism în loc să voteze prin tăcere pentru dictatură. Ar putea să fie cel mai eficient sacrificiu și eroism dintre toate. Sting a exprimat asta în piesa sa lansată în 1985  „Russians”, sperând că și Rușii își iubesc copiii:

„Nu există monopol pe bunul simț/De oricare parte a gardului politic/Împărtășim aceeași biologie, indiferent de ideologie/ Credeți-mă când vă spun/ Eu sper că și rușii își iubesc copiii.”

Leadershipul de pace Leadership-ul oamenilor obișnuiți în regiunile și perioadele fără război înseamnă ca aceștia să nu mai ignore și nici să nu reacționeze agresiv, cu aceeași măsură, la comportamentele toxice și solicitante ale așa – numiților ”Brilliant jerks”, vedete toxice, oameni eventual talentați, de succes, ambițioși, cu sau fără o tulburare nediagnosticată de personalitate, dar  care pe termen lung  fac rău și epuizează energia grupurilor. Într-un studiu (3), ratele de prevalență ale tulburărilor de personalitate în populația generală au fost relativ ridicate (12.16%; -17.02%). În medie, mai mult de 1 din 10 oameni pot suferi de o formă de tulburare de personalitate. În ciuda performanței sau a expertizei peste medie în anumite domenii, persoanele toxice sunt disprețuitoare și lipsite de empatie pentru ceilalți.

Dacă ignorăm, renunțăm sau reacționăm emoțional la comportamente toxice, le facem jocul. Comportamentul acestor oameni se va înrăutăți, în timp ce pot avea și mai mult succes. Fiecare organizație și fiecare societate are vedetele sale toxice, face parte din natura umană.

Democrația garantează dreptul la exprimare liberă, inclusiv grupurilor nefavorabile democrației, sau corupte. Liberalismul este greu de clădit, dialogul continuu, non-agresivitatea, moralitatea și deciziile și acțiunile etice sunt lecții grele de învățat de către oamenii aroganți și lacomi. Dar pericolul oricărei forme de dictatură este aici, și este mai rău decât orice lecție democratică, oricât de aspră ar fi ea.

_____________________________________________________

Citește mai mult de Iulia Deac at ETHYS

Sunt coach executiv cu educație medicală și de business, focusată pe ascultarea conflictelor  profesionale din mințile noastre, personalitățile noastre și a consecințelor acestor conflicte. În cadrul dramelor profesionale, un proces de coaching executiv pentru analiza și schimbarea perspectivelor referitoare la lucruri mici controlabile, pot preveni crize profesionale și epuizarea. Sună-mă să gândim împreună.

  1. Andrei Manolescu Garry Kasparov Dilema Veche nr.679/2016
  2. Ian H. Robertson Ph.D.The Danger That Lurks Inside Vladimir Putin’s Brain Contempt is key to Putin’s troubling psychological profile. Posted March 17, 2014
  3. Volkert J, Gablonski TC, Rabung S. Prevalence of personality disorders in the general adult population in Western countries: systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry. 2018 Dec;213(6):709-715. doi: 10.1192/bjp.2018.202. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30261937.
  4. Photo credit : Pexels

Distribuie

author-avatar

About Iulia Deac

Parteneriatele de Coaching-Leadership ale Iuliei Deac aduc Clienților săi claritate, și o perspectivă proaspătă în momente cruciale ale vieții profesionale. Medic experimentat în afacerea globală a medicinii și tehnologiei, Iulia este profesionistul pe care dorești să îl ai alături de tine atunci când îți este greu. Cu multă considerație, umor, și onestitate, te va provoca să gândești critic și strategic. Astfel, este posibil să îți reculegi optimismul realist evoluând spre următoarea ta etapă de carieră sau performanță profesională. Iulia împlinește cu bucurie al 21-lea an de căsnicie, are o fiică, aleargă și schiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *