Coaching Executiv

Camaraderie și tunuri de zăpadă

Cum ar fi dacă, pentru un singur an, fiecare profesionist și fiecare expert ar înceta competiția profesională internă și, pentru un singur an, 2020, ar exersa camaraderia?
Nu prietenia, nu dragostea sau compasiunea eternă. Pentru camaraderie nu este nevoie de mindfulness și nici de șamani.

Camaraderia este ceva mult mai simplu și mai puțin misterios

Este atunci când oamenii performanți și competitivi se ajută unul pe celălalt, pentru îndeplinirea unui obiectiv semnificativ, clar și comun, într-o perioada de timp determinată, într-un mediu nefavorabil.

Esențiale sunt respectul pentru expertiza specifică și unică a celuilalt, și concentrarea pe obiectivul comun. Competiția pentru interesele individuale adesea polarizate va reîncepe eventual după încheierea proiectului.

  • Echipele de cupă Davis sunt alcătuite din jucători de tenis foarte competitivi pentru mize individuale mari. Pentru o perioada limitată de timp, ei își ajustează  însă comportamentele și joacă pentru o victorie comună, în numele țării lor.
  • Camarazii de război  sunt experți competitivi care îndeplinesc un obiectiv precis intr-un mediu riscant. Misiunile lor se bazează pe respectul reciproc pentru abilitățile necesare victoriei sau cel puțin supraviețuirii și pe sprijinul reciproc.
  • Oamenii construiesc tunuri de zăpadă și telecabine pe înălțimile și peste prăpăstiile lumii. Cu expertiză tehnologică înaltă și competitivitate este dezvoltată tehnologia necesară. Dar la munte într-un mediu măreț, schimbător și imprevizibil, nu se poate construi nimic fără camaraderie.
  • Industria sănătății luptă de asemenea pentru obiective redutabile, în medii neprietenoase: ameliorarea bolilor, întârzierea îmbătrânirii și a morții. Problema este că Industria învățământului ne-a cerut în ani lungi de școală grea, să ne formăm automatisme simple de competitivitate intensă. Competitivitatea internă poate produce apoi dezavantaje sau conflicte in sistemele de muncă înalt specializate, complexe și solicitante.

Pentru un singur an, 2020, doresc tuturor profesioniștilor și experților, un singur experiment: echilibrul corect și productiv între competitivitate și camaraderie.

Poate în felul acesta vom construi pe toate vârfurile și peste prăpăstiile din Carpați, tunuri de zăpadă și telecabine pe cabluri de oțel.

La Mulți Ani!!

Distribuie

author-avatar

About Iulia Deac

Parteneriatele de Coaching-Leadership ale Iuliei Deac aduc Clienților săi claritate, și o perspectivă proaspătă în momente cruciale ale vieții profesionale. Medic experimentat în afacerea globală a medicinii și tehnologiei, Iulia este profesionistul pe care dorești să îl ai alături de tine atunci când îți este greu. Cu multă considerație, umor, și onestitate, te va provoca să gândești critic și strategic. Astfel, este posibil să îți reculegi optimismul realist evoluând spre următoarea ta etapă de carieră sau performanță profesională. Iulia împlinește cu bucurie al 21-lea an de căsnicie, are o fiică, aleargă și schiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *