Leadership

Deconspirarea tăcerii inutile

Medicina s-a schimbat mult și des în ultimii 20 de ani în principal datorită inovației științifice și tehnologice fragmentate și scumpe care subminează accesul echitabil al oamenilor la servicii medicale. Rezultatul final al îngrijirii se pierde în procese diagnostice și terapeutice separate, complicate, costisitoare . Pacientul îndurerat și familia sa se pierd în labirintul sistemului și nici unii profesioniști nu se simt prea bine.

Cultura și mentalitatea profesioniștilor se schimbă însă mult mai lent decât vremurile, sau niciodată. Decalajul între mentalitatea organizațională și realitatea contemporană și viitoare poate genera o suferință profesională mare și nenecesară. Meseria de a alina suferința oamenilor bolnavi, îmbătrânind sau murind este practicată contemporan în cadrul unor mașinării consumatoare de resurse (medicamente, echipamente, instalații) cu mult mai scumpe decât plantele halucinogene ale șamanilor de odinioară . Astfel suferința pacientului devine treaba lui și a familiei lui, profesioniștii fiind ocupați cu suferința sistemică ascunsă a mașinațiilor și cinismului interprofesional, tăcere întreruptă foarte rar de titluri explozive despre suicidul la medici și mediciniști , vreun incediu, sau vreun scandal.

Coaching-ul executiv  este o intervenție personalizată, individuală sau în grup, cu potențial dovedit de a crește calitatea vieții profesionale în grupurile medicale, adresând  cunoaștere și comportamente organizaționale prin  ”accesarea unor resurse neutilizate anterior de creativitate și leadership”. (Federația Internațională de Coaching)

REZIDENTUL DE IERI

Deși au trecut mulți ani de la rezidențiatul meu, el rămîne o etapă supertare în cariera mea, cu amintiri vii și relevante despre oameni și despre ”divina noastră comedie umană”. De exemplu, savurez din memorie una din timidele încercări de inducție, onboarding sau mentoring de care am avut parte. În primele zile de lucru pe o secție intervențională, unul dintre medicii specialisti, om de treabă și mucalit, a glumit cu noi rezidenții așa: ”aici la noi sunt 4 feluri de oameni: Șefi, șefuți, fu…ți și răsfu…ți. Voi sunteți din felul al 4 – lea. Am râs atunci pe jumătate dar oarecum așa a fost. Am simțit de-a lungul anilor că de fapt nu (prea) contăm și că nici nu vom conta prea curând, indiferent de nivelul nostru de performanță sau de interes. Omul ne-a zis de la început, și a emigrat după câțiva ani.

REZIDENTUL DE AZI

După douăzeci de ani și o pandemie am întrebat un rezident de azi să aflu cum au evoluat lucrurile și cum mai e viața lui, și iată povestea:

______________________________________________________________________________________________

”Debutul meu ca medic rezident în sistemul de sanatate românesc a fost dramatic. Artificial și lipsit de drama realității, sistemul universitar de educație medicală practic nu te  pregateste pentru șocul începutului de carieră, rezidențiatul.  Acasă și la școală fusesem învățat toată știinta din lume, toate regulile de buna purtare, dresat pentru a avea cel mai rafinat bun-simț si cele mai fine maniere. Dar nimeni, absolut nimeni nu s-a îndurat sa îmi spună că nimic din toate astea nu contează.

În lumea adultilor se joaca un alt joc, asta îmi e foarte clar acum

Dar atunci, la început, speriat, intr-o specialitate stil “ pe muchie de cutit”, înconjurat numai de “monștri sacri”, am înțepenit într-o inhibiție pe care doar acum o pot analiza, și care avea sa dureze un an. Încercând sa imi țin echilibrul in acel vârtej salbatic, am început încet sa înteleg și să traduc pe înțelesul meu noua limbă a ”oamenilor mari”. Am desprins cinci legi fundamentale care guvernează interacțiunile dintre oamenii care lucreaza într-un spital, cu exceptiile de rigoare, ele fiind insa prea fragile ca sa modifice legile in cauză.

  • Prima lecție sau ”despre bunăvoință”: Fiecare își vede de treaba lui, toți sunt nervoși și ocupați, orice greșeala te va costa. Cel mai important lucru este sa nu arăți vulnerabilitate: trebuie sa fii sigur pe tine, să nu fii timid, sa nu te sperii, sa nu te agiti, sa nu ai necunoscute, si bineinteles, să nu comiți nici cea mai mica eroare !!!!!
  • A doua lecție: Jos meritocrația, suverană-i nedreptatea! Nu toata lumea are aceleasi oportunități, e important aspectul fizic, părerea auto-gonflată despre sine, capacitatea de strecurare pe sub pielea ”superiorului”, de câte ori poti zambi fals pe zi etc.
  • A treia lecție: Limba adulților presupune sa fii in general răutăcios franc sau pe la spate, iar majoritatea nici măcar nu realizează că fac asta. E doar un fel de a fi deștept eșuat într-o formă de răutate.
  • A patra lecție: Nimeni nu e prietenul nimănui. Grupurile se formeaza pe baza intereselor de moment si se dezbină în timp scurt, interacțiunile sunt centrate pe ierarhia organizaționala, cei mai mici în lanțul trofic sunt invizibili.
  • A cincea lecție: Toată lumea e in competiție cu toți. Fiecare incearcă să îsi protejeze ego-ul si aparența, cei mai mulți se enervează ușor.

Probabil că aceste reguli sunt clare pentru toti cei care lucreaza deja intr-o organizație, dar eu am facut eforturi foarte mari ca sa le decriptez. Eram paralizat în inacțiune, la răscrucea dintre credințele mele și “lumea cu susul in jos” în care trebuia să trăiesc si să fiu performant, eram confuz si foarte, foarte obosit. Mi-a fost recomandat programul educațional de coaching executiv și leadership Ethys. Nu știam ce înseamnă  “coaching executiv”, iar “leadership” părea că nu e treaba mea. M-am înscris pentru ca să mă conectez diferit la un context mai larg, la alți profesioniști, să aflu ce e în neregulă cu mine.

Cursul mi-a dat un altfel de disconfort: m-am trezit interacționând structurat cu un scop clar și focus pe rezultat cu oameni de vârsta părinților mei, angajați in diverse ramuri ale sistemului de sănătate, șefi mari sau mai mici, lucru care m-a intimidat foarte tare la început. Am descoperit însă că fiecare avem probleme interesante și fiecare suferă în felul său, într-un sistem care aparent nu iartă pe nimeni.

Pe bune că se poate și altfel

Într-o atmosfera de încredere, toleranță, răbdare și grijă, am învățat la cursul Ethys, că lumea ”adulților” e ciudată dar ar putea fi mai frumoasă printr-o nouă disciplină, și este alcătuită din fiecare dintre noi. Competiția, conflictul și ierarhizările inutile sau distructive se află în mintea fiecăruia. M-am simțit partener egal, adult, respectat și util pentru rezolvarea unor probleme aproape irezolvabile. Pe bune că se poate. Pentru mine leadership coaching-ul a fost o călătorie, chiar a fost un periplu plin de aventuri, în primul rând prin mintea mea si apoi prin mintea celorlalți, spre care mi-am focusat atenția cu mai multă curiozitate. După un an, sunt pregatit să ies in furtună, nu îmi mai este frică, nici de mine, nici de ceilalți, și am participat la primul meu maraton.

Am învățat să accept și să folosesc cele cinci legi decriptate pentru a face bine: mie, colegilor mei si pacienților, pastrându-mi  integritatea  profesională și bunăvointa. Si chiar dacă mă mai tem câteodata și nici nu reușesc întotdeauna, acum înțeleg măcar ce se întâmplă, știu ce este in controlul meu și mi-am mai adunat curajul. Lumea medicală în care îmi voi face meseria nu mai e atat de dramatică! La nevoie mă programez la o sesiune de coaching, pentru o conversație grea pentru mine dar în care de obicei îmi readun, din nou, calmul și curajul. 

                                      ______________________________________________________________________________________________________                                            

DISCLAIMER – DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII  Acesta este doar o poveste. Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare, textul conține adevăruri și neadevăruri iar faptele și personajele sunt fictive.

REALITATE

Realitate este că  ETHYS aduce coaching-ul executiv în industria sănătății și tehnologiei, prin intervenții personalizate, deoarece fiecare individ și fiecare grup de lucru sunt unice în felul lor :

  1. Coaching executiv individual
  2. Coaching executiv de grup
  3. Programul educațional online ”Leadership coaching bazat pe Respect profund”, acreditat ICF

Sunt Iulia Deac, coach executiv cu supraspecializare ”Leadership  în industria sănătății” de către Center for Executive Coaching SUA. Am educație și experiență medicală practică de succes, clinică, managerială, și în afaceri medicale. Sunt observator experimentat al conflictelor  profesionale din mințile oamenilor, secțiile spitalelor sau ale altor corporații, și al intereselor polarizate. Mă pasionează diferența dovedită dintre gândurile noastre, ceea ce știm sau citim, vorbele și faptele noastre.

 

În cadrul dramelor profesionale, un proces de coaching executiv pentru analiza și schimbarea perspectivelor referitoare la schimbări posibile, pot preveni crize profesionale, epuizarea sau renunțarea. Scrie-mi la Whatsapp 0725933736 sau Email iulia.deac@ethys.ro și întreabă-mă orice despre Coaching-ul executiv ETHYS sau despre ICF.

Photo by Nick Grappone on Unsplash

Distribuie

author-avatar

About Iulia Deac

Parteneriatele de Coaching-Leadership ale Iuliei Deac aduc Clienților săi claritate, și o perspectivă proaspătă în momente cruciale ale vieții profesionale. Medic experimentat în afacerea globală a medicinii și tehnologiei, Iulia este profesionistul pe care dorești să îl ai alături de tine atunci când îți este greu. Cu multă considerație, umor, și onestitate, te va provoca să gândești critic și strategic. Astfel, este posibil să îți reculegi optimismul realist evoluând spre următoarea ta etapă de carieră sau performanță profesională. Iulia împlinește cu bucurie al 21-lea an de căsnicie, are o fiică, aleargă și schiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *