Introducere
Ca profesie, în prezent sunt Coach Executiv certificat și membru ICF. Practic această meserie independent cu normă întreagă și aceasta este a treia etapă a navigației mele profesionale. În căutarea excelenței și a eticii profesionale, dintotdeauna am preferat munca specializată cu normă întreagă.
- În prima etapă am profesat ca medic, navigând prin patru spitale mari
- În a doua etapă, am profesat ca manager-coach și dezvoltator de business pentru corporații medicale inovatoare. Timp de peste două decenii, am navigat prin două fuziuni și începutul privatizării medicinei mioritice.
- Acum navighez prin cea de-a treia etapă profesională, în calitate de Coach Executiv cu normă întreagă, în așa-zisa ”gig economy”.
Etica și calitatea profesională par desuete în noua economie ”Gig economy”. În traducere liberă economia ciubucurilor, Gig economy e acea stare în care omul epuizat este angajat la unii dimineața, colaborator după amiază cu ceilalți, seara ține un talk show neuroștiințific despre sine și noaptea e nomad digital, lucrează la teza de doctorat sau e director voluntar pe undeva.
Sensibilitatea mea neproductivă la diverse conflicte de interese și la superficialitate, mă face să observ confuzia crescândă referitoare la indisciplină versus independență profesională, precum și gălăgia carierismului dinafara orelor de program.
Definirea problemei
Profesiile și modelele lor de afaceri se schimbă odată cu societatea în general, de-profesionalizarea și re-profesionalizarea sunt norma în medicină, drept și în multe alte profesii. Însă diversificarea profesională complexă face loc și pentru conflicte de interese diverse și standarde profesionale și de calitate scăzute. „În timp ce economia gig oferă flexibilitate și noi oportunități pentru mulți lucrători, ea ridică și provocări pentru menținerea standardelor profesionale. Deprofesionalizarea diferitelor domenii și practicile profesionale mai superficiale, afectează în cele din urmă calitatea serviciilor oferite. Potrivit unui studiu al Institutului pentru Schimbări Globale, variabilitatea experienței lucrătorilor și presiunea de a menține popularitatea, pot submina standardele profesionale și conduc la practici mai superficiale (Global Institute). În plus, cercetările publicate în Social Work and Social Sciences Review subliniază că influența economiei ”ciubucurilor” în sectoare precum sănătatea, asistența socială și educație, a condus la îngrijorări cu privire la scăderea profesionalismului și a calității (Whiting Birch). Această tendință este evidențiată în continuare de rapoartele Comisiei pentru calitatea îngrijirii, care susțin necesitatea unei reglementări îmbunătățite.
Profesii și profesionalism part-time
Scriu acest articol pentru a onora memoria mamei mele care a murit neprogramat datorită unei intervenții chirurgicale. Doresc să onorez de asemenea medicii care au claritatea să aleagă între specialități și instituții medicale competitoare, fără a promite totul oricui, în multiple patologii și prin multiple organizații, de dimineața și până seara târziu. Sunt recunoscătoare medicilor care nu ignoră rezultatul obținut de pacient în urma serviciului, și care respectă o disciplină organizațională, precum și propriile lor ore de odihnă. Numai așa se va putea ameliora chinul și riscul crescând al pacientului în haosul medical sistemic. Problema nu este doar una intensă, ci și complicată, deoarece realitatea e uneori diferită.
Știința, teoriile și marketingul sunt simple, profesionalismul e complicat
- Arteriopatia periferică complexă a mamei mele a avut parte de o întârziere a diagnosticului de peste zece ani!
- Ironia sorții : și-a iubit profesia de asistentă de terapie intensivă și la final, a murit neașteptat în zece zile, într-o unitate de terapie intensivă
- Am luat o decizie medicală dificilă și discutabilă, pentru o intervenție medicală agresivă care s-a terminat rău. Procesul decizional este dramatic sub presiunea durerilor intense, a fricii de handicap și confruntându-te cu bariere puternice de acces la îngrijire precum și cu erori de comunicare și neasumarea răspunderii unora din profesioniști.
- Modelul de afaceri al medicinei contemporane este foarte complicat: un spital universitar public avea specialiști adecvați și salarizați, dar fără bani pentru materiale sanitare adecvate. Prin urmare, un specialist relativ celebru și încântat de sine ne-a ținut un fel de conferință, fără să ne dea vreo soluție sau să ne întrebe ceva. Confuzia rolurilor este întâlnită des și face rău în organizații. Rolul prioritar în meseria de doctor nu e în nici un caz să ții conferințe. Un alt spital universitar public avea un timp de așteptare pe care nu ni-l permiteam. Nu mă refer la vreo listă de așteptare transparentă și nici la criterii medicale de prioritizare. În fine, nu am reușit să obținem un loc pentru intervenția de salvare a piciorului și evitarea amputației într-un spital public, ci într-unul privat, neadecvat, for-profit, cu bugete bune de marketing. Decizia a fost una disperată. În mod ilogic însă, pentru complicațiile postoperatorii grave și mult mult mai scumpe, am primit un loc ”norocos” într-un spital public. Foarte probabil că a fost cu o zi prea târziu. E o poveste prea lungă cu multe întrebări, cât ultimele 10 zile din viața unui om.
- Ca pacient, mama mea a avut speranță, respect și încredere în promisiunea medicinii. Ea a îndurat cu demnitate și speranță ultimele ei zece zile pe pământ, în ciuda complicațiilor severe și a multiplelor intervenții medicale agresive. Pentru mine, comportamentul ei demn în timpul spitalizării, încrederea ei necondiționată în medicină și speranța ei până în ultima clipă, sunt probabil cel mai greu dar și cel mai valoros de păstrat în memorie. Citeşte mai mult..
Care e legătura dintre ”Gig economy” și moartea în ATI a mamei mele?
PROFESIONALISMUL este prima legătură. A fi certificat ca profesionist în medicină, coaching executiv, drept sau multe alte profesii, este un prim pas relativ simplu. Dar Profesionalismul nu mai este despre un titlu, o diplomă, un certificat sau un talk-show. Profesionalismul este greu. Este vorba despre practica din fiecare zi, la un standard de calitate fără compromisuri, și cu respectarea promisiunilor. Ca să îndeplinești toate astea, uneori ești nevoit să alegi să pierzi bani sau notorietate.
„Uberizarea” practicii profesionale, cu lipsa disciplinei etice instituționale și presiunea tot mai mare de a produce zgomot scump de marketing și promisiuni exagerate sau false, deteriorează profesionalismul.
Coaching-ul executiv, ca și medicina practicată cu profesionalism și cu normă întreagă, au mai mult de-a face cu mortalitatea noastră și cu pierderi ireparabile decât cu conferințe și alte adunări sociale fericite pentru a pierde timpul împreună cu alții. Nu este nici glumă și nici ocupație în timpul liber sau după program să sprijini un client de coaching să reușească în contextul dizabilității sau decesului unui copil, a unui frate, sau al luptei cu sfârșitul vieții unui părinte. Pierderile de locuri de muncă, despărțirile romantice sau divorțul pot genera de asemenea suferințe intense în viețile oamenilor, impactând echipe, organizații, familii.
MODESTIA și RESPONSABILITATEA sunt celelalte două legături. Intervențiile umane profesionale (în medicină, coaching executiv, psihoterapie…) pot produce și efecte nedorite, indiferent cât de costisitoare sau de bazate pe dovezi ar fi ele. În fața problemelor fără rezolvare sau imprevizibile, (cum ar fi unele boli, moartea, bătrânețea sau conflictele), pot ajuta parteneriatele egale cu clienții sau pacienții, și asumarea răspunderii comune pentru un rezultat. Narcisicii care se simt superiori și practică simultan mai multe specializări sau profesii, au o capacitate scăzută de a gestiona procese și probleme complexe și de a înțelege scopuri sau misiuni comune. În general, ei luptă pentru ei înșiși, pentru veniturile sau faima lor. Narcisicii care au complexul superiorității nu își asumă nici o responsabilitate pentru un rezultat sistemic, servesc doar interesele lor individuale prost disimulate și atribuie altora vina. Ei ignoră faptul că sistemul prost suntem noi toți împreună cu ei. SISTEMUL este la fel de eficient ca piesa sa cea mai slabă, ca și lanțul, care nu este mai puternic decât cea mai slabă verigă a sa.
În încheiere
Mama mea a avut vocația îngrijirii și a practicat o singură profesie toată viața, aceea de asistentă medicală full time. După-amiezile avea migrene și era mamă și soție. Ea ne-a lăsat moștenire demnitatea, considerația, răbdarea și toleranța la confruntarea cu durerea, disabilitatea, bătrânețea și moartea, condiții pe care sistemele medical sau psihologic nu le vor rezolva prea curând. Suferința și murirea vor aparține speciei umane mult timp de acum încolo, probabil pentru totdeauna, de aceea e sănătos să nu ne pretindem atotputernici sau nemuritori.
Vom acumula în continuare date și teorii științifice din ce în ce mai fragmentate, tot mai multe licențe profesionale, zgomot de marketing și celebrități profesionale. Dintre profesioniști, puțini vor acționa constant cu profesionalism, asumându-și o responsabilitate sistemică pentru calitatea întregului proces. Ei nu vor fi neapărat cei mai faimoși sau cei care se consideră mai îndreptățiți.
În afara platformelor de socializare, profesionalismul sistemic este greu în orice profesie, dar poate fi învățat. Intervențiile de Coaching Executiv ar putea ajuta, provocând onestitate, gândire logică, și creșterea capacității de selecție critică a datelor relevante în zgomotul informațional de nestăpânit.