Contemplarea experiențelor fundamentale ale vieții ne poate debloca din ego-uri limitative
Coaching Executiv, Decizii dificile, Leadership

Coaching Executiv și Mortalitate

Introducere prea lungă

Ca profesie, în prezent sunt Coach Executiv independent cu normă întreagă și aceasta este a treia etapă a navigației mele profesionale. În căutarea excelenței și a eticii profesionale, sunt un fan al muncii specializate cu normă întreagă. Sensibilitatea mea la diferite conflicte de interese și la  superficialitate, mă face să observ confuzia crescândă referitoare la indisciplină versus independență profesională, precum și gălăgia carierismului dinafara orelor de program. 

  1. În prima etapă am profesat ca medic, navigând prin patru spitale mari
  2. În a doua etapă, am profesat ca manager-coach și dezvoltator de business pentru corporații medicale inovatoare. Timp de peste două decenii, am navigat prin două fuziuni și începutul privatizării medicinei.
  3. Acum navighez prin cea de-a treia etapă profesională, în calitate de Coach Executiv cu normă întreagă, în așa-zisa ”gig economy” sau economia ”ciubucurilor”, aparent a tuturor posibilităților. Specializarea și etica profesională par desuete în noua economie a ocupațiilor ”de suflet” în care oamenii urmează simultan mai multe facultăți, practică simultan mai multe profesii și obțin venituri înafara programului, inclusiv din hobby-uri, sau pasive.

Formularea problemei

Profesiile și modelele lor de afaceri se schimbă odată cu societatea în general, de-profesionalizarea și re-profesionalizarea sunt norma în medicină, drept și în multe alte profesii. Însă diversificarea profesională complexă face loc și pentru conflicte de interese diverse și standarde profesionale și de calitate scăzute. Iată ce a răspuns ChatGPT4 la dilema practicării simultane a mai multor aranjamente profesionale cu fracțiune de normă: „În timp ce economia gig oferă flexibilitate și noi oportunități pentru mulți lucrători, ea ridică și provocări pentru menținerea standardelor profesionale. Deprofesionalizarea diferitelor domenii și practicile profesionale mai superficiale, afectează în cele din urmă calitatea serviciilor oferite. Potrivit unui studiu al Institutului pentru Schimbări Globale, variabilitatea experienței lucrătorilor și presiunea de a menține popularitatea, pot submina standardele profesionale și conduc la practici mai superficiale (Global Institute). În plus, cercetările publicate în Social Work and Social Sciences Review subliniază că influența economiei ”ciubucurilor” în sectoare precum sănătatea, asistența socială și educație, a condus la îngrijorări cu privire la scăderea profesionalismului și a calității (Whiting Birch). Această tendință este evidențiată în continuare de rapoartele Comisiei pentru calitatea îngrijirii, care susțin necesitatea unei reglementări îmbunătățite.

Mortalitate și Coaching Executiv cu normă întreagă

Scriu acest articol pentru a onora memoria mamei mele care a murit pe neașteptate acum două luni. Doresc să onorez și pe acei medici care au claritatea să aleagă între specialități și instituții medicale competitoare, fără a promite totul oricui, în multiple patologii și prin multiple organizații. Sunt recunoscătoare medicilor care nu ignoră rezultatul obținut de pacient în urma serviciului, și care respectă o disciplină organizațională. Aceștia pot ameliora chinul și riscul pacientului în haosul medical sistemic.

Problema nu este doar una intensă, ci și complicată:

  • Arteriopatia periferică complexă a mamei mele a avut parte de o întârziere a diagnosticului de peste zece ani!
  • Ironia sorții : și-a iubit profesia de asistentă de terapie intensivă și la final, a murit neașteptat în zece zile, într-o unitate de terapie intensivă
  • Am luat o decizie medicală dificilă și discutabilă, pentru o intervenție medicală agresivă care s-a terminat prost. Procesul decizional este dramatic sub presiunea durerilor intense, a fricii de handicap și confruntându-te cu bariere puternice de acces la îngrijire.
  • Modelul de afaceri al medicinei contemporane este complicat: un spital universitar public avea specialiști adecvați și salarizați, dar fără bani pentru materiale sanitare adecvate. Prin urmare, un specialist relativ celebru și încântat de sine ne-a ținut un fel de conferință, fără să ne dea vreo soluție sau să ne întrebe ceva. Probabil e plătit pentru conferințe. Un alt spital universitar public avea un timp de așteptare pe care nu ni-l permiteam. Nu mă refer la vreo listă de așteptare transparentă și nici la criterii medicale de prioritizare. În fine, nu am reușit să obținem un loc pentru intervenția de salvare a piciorului și evitarea amputației într-un spital public, ci într-unul privat, for-profit, cu bugete bune de marketing. Pentru complicațiile postoperatorii grave și mult mai scumpe, am primit totuși un loc norocos într-un spital public. E o poveste prea lungă cu multe întrebări, cât ultimele 10 zile din viața unui om.
  • Ca pacient, mama mea a avut speranță, respect și încredere în promisiunea medicinii. Ea a îndurat cu demnitate și speranță ultimele ei zece zile pe pământ, în ciuda complicațiilor severe și a multiplelor intervenții medicale agresive. Pentru mine, comportamentul ei demn în timpul spitalizării, încrederea ei necondiționată în medicină și speranța ei până în ultima clipă, sunt probabil cel mai greu dar și cel mai valoros de păstrat în memorie. Citeşte mai mult..

Știința, teoriile și marketingul sunt simple, profesionalismul nu

Care sunt legăturile dintre Coaching Executiv și moartea în ATI a mamei mele?

PROFESIONALISMUL este una dintre conexiuni. A fi certificat ca profesionist în medicină, coaching executiv, drept sau multe alte profesii, este un prim pas relativ simplu. Dar Profesionalismul nu mai este despre un titlu, o diplomă sau un certificat. Profesionalismul este greu. Este vorba despre practica din fiecare zi, la un standard de calitate fără compromisuri, și cu respectarea promisiunilor.

„Uberizarea” practicii profesionale, cu lipsa disciplinei etice instituționale și presiunea tot mai mare de a produce zgomot scump de marketing și promisiuni exagerate sau false, deteriorează profesionalismul.

Coaching-ul executiv, ca și medicina practicată cu profesionalism și cu normă întreagă, au mai mult de-a face cu mortalitatea noastră și cu pierderi ireparabile decât cu conferințe și alte adunări sociale fericite pentru a pierde timpul împreună cu alții. Nu este nici glumă și nici ocupație în timpul liber sau după program să ajuți un client să reușească în contextul dizabilității sau decesului unui copil, a unui frate, sau al luptei cu sfârșitul vieții unui părinte. Pierderile de locuri de muncă, despărțirile romantice sau divorțul pot genera, de asemenea, suferințe intense în viețile oamenilor, impactând echipe și organizații.

MODESTIA și RESPONSABILITATEA sunt celelalte conexiuni. Intervențiile umane (în medicină, coaching executiv, psihoterapie…) pot produce și efecte nedorite, indiferent cât de costisitoare sau de bazate pe dovezi ar fi ele. În fața problemelor fără rezolvare sau imprevizibile, (cum ar fi unele boli, moartea, bătrânețea sau conflictele), pot ajuta parteneriatele egale cu clienții sau pacienții, și asumarea răspunderii comune pentru un rezultat. Narcisiștii care se simt superiori și practică simultan mai multe specializări sau profesii, au o capacitate scăzută de a gestiona procese și probleme complexe și de a înțelege scopuri comune. În general, ei luptă pentru ei înșiși, pentru veniturile sau faima lor. Narcisiștii care au complexul superiorității nu își asumă nici o responsabilitate pentru un rezultat sistemic, servesc doar interesele lor individuale prost disimulate și atribuie vina. „Eu sunt excepțional, e vina sistemului prost”. Ei ignoră faptul că sistemul suntem noi toți împreună cu ei. Și ”Sistemul” este la fel de eficient ca piesa sa cea mai slabă, ca și în proverbul „Un lanț nu este mai puternic decât veriga sa cea mai slabă”.

În încheiere

Mama mea a lăsat moștenire demnitatea, considerația, răbdarea și toleranța la confruntarea cu durerea, disabilitatea, bătrânețea și moartea, condiții pe care sistemul medical sau psihologic nu le vor rezolva curând.

Pentru profesionisti

Atenție la promisiunile implicite și explicite, precum și la aroganță. Când te confrunți cu probleme reale complexe, modestia poate economisi energie prețioasă. Nu în ultimul rând, vă doresc să vă ridicați în practica profesională zilnică, la nivelul promisiunilor de marketing.

Pentru noi toți

Referitor la modelul de afaceri al medicinei, e bine să știm că rezolvarea problemelor medicale reale este foarte costisitoare, chiar și pentru profesioniștii din domeniul sănătății, care sunt la rândul lor pacienți uneori, ca orice alți oameni. O singură investigație diagnostică de complexitate medie plătită din buzunar poate costa cât un salariu minim pe economie. Și poate fi doar începutul unei epopei. Acesta este motivul pentru care în societățile evoluate funcționează asigurări de sănătate evoluate, pentru un acces echitabil și larg la medicina modernă, nu doar al celor bogați.

În viitorul previzibil, la confruntarea cu o boală reală (nu inventată), foarte puțini dintre noi își vor permite să plătească din buzunar servicii medicale for-profit. Votați pentru asigurări de sănătate reale și pentru a pune pacientul și profesionalismul pe primul loc. În prezent, pare că în centrul atenției sunt bugetele de salarii și marketing precum și lipsa de transparență sau echitate a listelor de așteptare, nu pacientul.

Vor exista date și teorii științifice din ce în ce mai fragmentate, tot mai multe licențe profesionale, zgomot de marketing și celebrități profesionale. Dintre profesioniști, puțini vor acționa constant cu profesionalism, asumându-și o responsabilitate sistemică pentru calitatea întregului proces. Ei nu vor fi neapărat cei mai faimoși sau cei care se consideră mai îndreptățiți.

În afara platformelor de socializare, profesionalismul sistemic este greu în orice profesie, dar poate fi învățat. Intervențiile de Coaching Executiv ar putea ajuta, provocând onestitate, gândire logică, și creșterea capacității de selecție critică a datelor relevante în zgomotul informațional de nestăpânit.

Distribuie

author-avatar

About Iulia Deac

Parteneriatele de Coaching-Leadership ale Iuliei Deac aduc Clienților săi claritate, și o perspectivă proaspătă în momente cruciale ale vieții profesionale. Medic experimentat în afacerea globală a medicinii și tehnologiei, Iulia este profesionistul pe care dorești să îl ai alături de tine atunci când îți este greu. Cu multă considerație, umor, și onestitate, te va provoca să gândești critic și strategic. Astfel, este posibil să îți reculegi optimismul realist evoluând spre următoarea ta etapă de carieră sau performanță profesională. Iulia împlinește cu bucurie al 21-lea an de căsnicie, are o fiică, aleargă și schiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *